Mořské řasy - Omega3 pro vegany

Mořské řasy a mikrořasy, jsou nejlepším zdrojem omega3 pro vegany. Dále jsou cenným přírodním zdrojem jódu, vápníku, zinku, chromu, sodíku, železa a hořčíku. Dodávají také vitaminy A, B2, B12 a C.

Mezi nejrozšířenější patří chlorella a spirulina (obsahují DHA a EPA).

Mořské řasy se často pěstují na speciálních farmách v moři nebo v nádržích. Tento způsob je šetrnější k životnímu prostředí a umožňuje kontrolovat kvalitu a čistotu řas. Pěstování mořských řas je běžné v zemích jako je Čína, Japonsko a Jižní Korea. Některé se sklízejí přímo z oceánu, kde přirozeně rostou. Tento způsob získávání mořských řas může být méně udržitelný, pokud není prováděn odpovědně, protože nadměrná sklizeň může ohrozit ekosystémy.

V některých oblastech, jako jsou pobřežní regiony, se mořské řasy sbírají ručně při odlivu. Tento tradiční způsob je často využíván místními komunitami.

Mořské řasy obsahují přímé zdroje DHA a EPA, které jsou obvykle dostupné jen v živočišných produktech. Tělo může konvertovat ALA na DHA a EPA, ale tento proces je velmi neefektivní. Proto je přímý příjem DHA a EPA z mořských řas ideální, zejména pro vegany. 

Působí protizánětlivě, mají antivirové i antibakteriální účinky. Obsahují fytoestrogeny, které mohou pomoci narovnat hormonální dysbalanci u žen v menopauze. Řasy jsou zásadotvorné a pomáhají zmírňovat metabolické překyselení organismu, k němuž u lidí kvůli nesprávnému stravování a vlivu prostředí dochází.

Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro zdraví mozku, srdce a očí, a jejich dostatečný příjem je klíčový pro vegany. Mořské řasy představují ideální rostlinný zdroj DHA a EPA, který je ekologicky udržitelný a vysoce účinný. Zajištění dostatečného příjmu těchto esenciálních tuků prostřednictvím stravy nebo doplňků stravy je nezbytné pro optimální zdraví.