Hrdinové imunity: zázvor, kurkuma a kajenský pepř aneb jak v zimě zahřát a posílit tělo

S chladnými dny přichází nejen pokles teplot, ale často i oslabení našeho imunitního systému. Jak se lépe chránit před nachlazením a infekcemi? Příroda nabízí řadu řešení a mezi ty nejsilnější patří zázvor, kurkuma a kajenský pepř. Přibližme si jejich účinky na imunitu a celkové zdraví.

Zázvor: Silák mezi přírodními posilovači

Zázvor
je známý pro své protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Obsahuje gingerol, který pomáhá bojovat proti zánětům
a podporuje zdravou imunitní odpověď.

Hlavní účinky:

  • posiluje obranyschopnost organismu

  • ulevuje při nachlazení a chřipce

  • podporuje zdraví dýchacích cest

  • zlepšuje prokrvení organismu, což pomáhá zahřát tělo v zimě


Kurkuma: Zlato mezi kořením

Tato zlatavá ingredience je ceněná nejen v kuchyni, ale i v přírodní medicíně. Kurkumin, hlavní aktivní složka kurkumy,
je silný antioxidant, který neutralizuje škodlivé volné radikály a podporuje detoxikaci organismu.

Hlavní účinky:

  • zmírňuje záněty a podporuje regeneraci tkání

  • podporuje správně fungující imunitní systém

  • přispívá k ochraně organismu před oxidačním stresem

  • ulevuje při bolestech kloubů a svalů, které mohou být v zimním období výraznější


Kajenský pepř: Ohnivý pomocník


Kajenský pepř
je nejen ostrým dochucovadlem, ale také silným posilovačem imunity. Obsahuje kapsaicin, který stimuluje metabolismus, podporuje cirkulaci krve a má antibakteriální účinky.

Hlavní účinky:

  • podporuje prohřátí organismu, což je v zimních měsících klíčové

  • stimuluje tvorbu endorfinů, které zlepšují náladu

  • podporuje dělení imunitních buněk a zlepšuje obranyschopnost

  • má přírodní antibakteriální účinky, které pomáhají chránit tělo před infekcemi

zázvor_03  kurkuma  kajenský pepř

                 Zázvor lékařský                                                   Kurkumovník                                           Kajenský pepř

Tyto tři ingredience mohou být významnou podporou vašeho zdraví v období, kdy je imunita nejvíce zatěžována.
Připravili jsme pro vás několik receptů, které vám zpříjemní chladné dny.

Domácí čaj na podporu imunity plný vitamínu C

čaj

Jehličí obsahuje silice, vitamín C a antioxidanty, které podporují imunitu tím, že působí protizánětlivě, zlepšují dýchací funkce a pomáhají při detoxikaci organismu. Výluhy z jehličí mohou také posílit obranyschopnost těla. Brusinka, pomeranč a citron: jsou významnými zdroji vitamínu C. Brusinka: rovněž obsahuje antioxidanty, podporuje imunitu, zdraví močových cest a bojuje proti zánětům. Pomeranč: posiluje imunitu, působí antioxidačně a zlepšuje energii. Citron: podporuje detoxikaci, alkalizuje organismus a posiluje obranyschopnost. Skořice má protizánětlivé, antibakteriální a antioxidační účinky. Podporuje krevní oběh, zahřívá organismus, zlepšuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

  • borovicové nebo smrkové jehličí

  • brusinky

  • kurkuma 

  • zázvor 

  • pomeranč 

  • citron 

  • kajenský pepř – na špičku čajové lžičky

  • skořice celá nebo mletá

  • med

Kurkumu a zázvor omyjeme, pomeranč a citron oloupeme (pokud nemáme bio) a nakrájíme na plátky. Všechny ingredience vložíme do konvice a zalijeme horkou vodou. Tento zimní čaj si můžete přizpůsobit vlastním chutím. Můžete přidat například nakrájené jablko, šípky nebo přidat ostružiny, lípu, badyán. Meze fantazie se zde nekladou.

 

Zázvorový shot

shot

Koncentrovaný nápoj posilující imunitu. Jeho dalšími účinky jsou zahřívá, podpora trávení a dodá energii.

  • 130 g zázvoru

  • 2 pomeranče (volitelný)

  • 2 citrony

  • 500 ml vody

  • 30 g medu

  • 1 čajová lžička kurkumy

Zázvor, pomeranč a citron oloupeme, nakrájíme na menší kousky. Všechny suroviny společně s vodou dáme dáme do mixéru a rozmixujeme. Výslednou šťávu přecedíme přes sítko nebo ještě lépe přes látku, abychom neměli ve výsledném shotu kousky zázvoru nebo pecky. Shot přelijeme do lahviček a uchováme v ledničce. Denní dávka shotu je 50 ml.

 
Zlaté mléko

mléko

Hřejivý nápoj, který má silné protizánětlivé a antioxidační účinky, podporuje imunitu, trávení a relaxaci. Na tento nápoj neexistuje jeden jediný návod. Na jednu porci zlatého mléka budete potřebovat:

  • 250 ml plnotučného kravského nebo kozího mléka (neslazeného mandlového mléka – pro veganskou variantu)

  • 1 lžička ghí (kokosového oleje – pro veganskou variantu)

  • ½ lžičky mletého kardamomu

  • ½ lžičky mleté kurkumy

  • ¼ lžičky mleté skořice

  • špetka soli

  • špetka černého nebo kajenského pepře

Do hrnce dejte mandlové mléko a postupně přimíchávejte všechny sypké ingredience. Přidejte ghí nebo kokosový olej. Vařte, dokud směs nedojde do varu.

 

Oxymel

oxymel

Tradiční léčivý elixír z medu, octa a bylin. Má protizánětlivé a imunostimulační účinky, podporuje trávení, zmírňuje nachlazení a posiluje obranyschopnost. Často se užívá ve formě sirupu nebo čaje.

Varianta 1

  • 150g zázvoru

  • 50g sušené kurkumy (lze použít i čerstvou)

  • 4 stroužky česneku

  • 3 ks celé skořice

  • 4 větvičky rozmarýnu

  • 400 ml bio jablečného octa

  • 300 ml medu

  • 1 lžička celého pepře


Recept vychází na 1 velkou sklenici nebo 3 menší.
Zázvor a kurkumu omyjete a společně s česnekem nakrájíte na větší kousky. Sklenici postupně naplňte zázvorem, kurkumou, česnekem, pepřem, skořicí, větvičkami rozmarýnu a zalijte jablečným octem. Sklenici uzavřete a přeneste ji na tmavé místo.
Pro urychlení procesu kvašení nechte sklenici 3 dny na tmavém místě, poté ji přeneste do lednice nebo na místo, kde teplota neklesne pod 8 °C.
Po uplynutí 10 dní obsah sceďte, přidejte med a výsledný oxymel přelijte do uzavíratelných lahví. Uchovávejte v lednici, kde může být skladován až půl roku.
Dávkování: před jídlem 1 až 2 lžíce denně.


V
arianta 2 podle paní Věry Stříbrské
Pokud nemáte zásobu šípků a plátků růži, tak je příprava tohoto oxymelu vhodná spíše na podzim.

  • šípky z šípkové růže

  • plátky růží

  • bazalka posvátná

  • bazalka pravá

  • med - tekutý

  • jablečný ocet

Med v poměru k octu: na 1 díl medu na 2 – 3 díly octa.

Bylinky plníme do poloviny sklenice. Z růží otrháme okvětní plátky. Bylinky nakrájíme na menší kousky a společně se šípky je napěchujeme do láhve se širokým hrdlem. Zalijeme medem a částí octa. Sklenici protřepeme, aby se vytlačily vzduchové bubliny, a poté doplníme ocet po okraj sklenice a uzavřeme.
Bylinky necháme 3 týdny macerovat na chladném místě. Sklenici občas protřepeme. Po třech týdnech macerát scedíme přes látku a výsledný oxymel přelijeme do uzavíratelné láhve a skladujeme v chladu.
Dávkování: 1 sklenička denně.